Шукати в цьому блозі

вівторок, 10 червня 2025 р.

Сервірування столу

 Вітаємо!

Завжди, коли приходить день свята, так хочется зробити красивий стіл, зі смаком, зі смаколиками, щоб гостям та рідним було затишно та приємно, адже настрій є важливим аспектом щасливого життя.

Одже, стіл накривають добре випрасуваною скатертиною. Середня запрасована складка скатертини повинна проходити через центр столу. Залежно від кількості осіб за столом, ставлять дві-три тарілки з тонкими скибочками чорного та білого хліба, розташувавши їх так, щоб хліб знаходився якомога ближче до кожного прибору. Вино (за винятком шампанського) потрібно поставити у відкоркованих пляшках із ретельно очищеними шийками. Горілку та настоянки краще подавати в графинах.

Закуски розташовують у різних місцях столу.

Для кожного члена сім'ї та гостя ставлять мілку столову тарілку, а на неї — закусочну.

Праворуч від кожної мілкої тарілки кладуть ложку та ніж (загостреною стороною леза до тарілки), ліворуч — виделку. Ложки та виделки повинні лежати увігнутою стороною догори. Серветки, складені трикутником або ковпачком, кладуть на закусочну тарілку.

Якщо обід святковий, біля кожного прибору слід поставити чарку для горілки та іншу для вина; для мінеральної та фруктової води можна поставити високу склянку.

Дуже прикрашають сервірований стіл живі квіти; їх розміщують (у невисоких вазах) посередині столу або у двох-трьох місцях по середній лінії столу.

Біля обіднього столу коло місця господині можна поставити столик, на якому зручно розмістити миску з супом, чисті тарілки для супу тощо.

При великій кількості гостей страви зручніше розносити. При цьому потрібно мати на увазі наступне правило: коли розносять страву, вже розкладену на тарілки, її слід подавати гостю з правого боку; якщо страва подається на блюді і гість повинен сам покласти її собі на тарілку, підходять до гостя з лівого боку.


На фото зображений стіл, накритий у класичному вінтажному стилі з дотриманням традиційного етикету. 

Сцена освітлена м'яким, теплим світлом свічок, що відкидає золотисте сяйво на білосніжну, ідеально випрасувану скатертину. 

Кілька блискучих срібних столових приборів розташовані в ідеальному порядку біля кожного місця, включаючи супову ложку, ніж та виделку для риби, обідній ніж та виделку, а також десертну ложку. 

Витончені тарілки з тонкої порцеляни складені одна на одну, кожна з різним дизайном, а поруч стоять кришталеві келихи для води, вина та шампанського. 

У центрі столу знаходиться розкішна квіткова композиція у срібній вазі, що додає елегантності та кольору. 

Загальна атмосфера випромінює позачасову вишуканість та витонченість, створюючи привабливий та вражаючий обідній досвід.

Бажаємо Щастя

Немає коментарів:

Дописати коментар